Cauta:
in

Ateneul Roman

Categorii: Muzee & Galerii, Sali de spectacol
Adresa: Strada Benjamin Franklin 1, Bucuresti, Bucuresti, Centru, Sector 1
Telefon: (+40) 21 315 25 67, (+40) 21 315 68 75
Fax: (+40) 21 312 29 83
Web: http://www.fge.org.ro

Descriere

1868: Societatea Filarmonica Romana a luat fiinta si a sustinut primul sau concert intr-un moment de mare efervescenta culturala, ca urmare a unirii principatelor dunarene.

Filarmonica George EnescuSocietatea a fost creata in scopul cultivarii gustului pentru muzica simfonica in rindul publicului tot mai numeros si inca de la inceput si-a structurat programele bazandu-se pe capodopere ale compozitorilor clasici si romantici.Timp de peste 125 de ani, aceasta traditie nu a dat niciodata gres , tinand totodata pasul cu descoperirea de compozitori moderni, cum ar fi: Maurice Ravel, Igor Stravinsky, Richard Strauss, Bela Bartok sau George Enescu, al carui geniu a inspirat intreaga viata muzicala romaneasca.

Eveniment major pentru cultura noastra nationala, la 5 martie 1889 a avut loc primul concert simfonic al orchestrei Filarmonicii din Bucuresti, in superba sala a Ateneului Roman. Aceasta sala, inaugurata in februarie 1888, a fost construita in timp record gratie colectei publice si a devenit templul muzical si chiar simbolul culturii si al natiunii romane, ramanand pina in zilele noastre, caminul primei noastre orchestre simfonice, care din 1955 poarta numele lui George Enescu.

Cladirea monumentala, proiectata de arhitectul francez Albert Galleron, ne cucereste cu coloanele sale zvelte si stilul armonios neoclasic. Scarile curbate somptuos, care se deschid intr-un foaier aurit, de marmura, duc spre o incantatoare sala de concert circulara, de circa o mie de locuri. In perioada interbelica sala a fost imbogatita cu o orga si o superba fresca circulara.

Sub cupola sa majestuoasa au fost aclamati cei mai proeminenti dirijori si interpreti ai secolului: Erich Kleiber, Sergiu Celibidache, Ionel Perlea si Herbert von Karajan, Dinu Lipatti, Arthur Rubinstein, Pablo Casals si Yehudi Menuhin.

In sala de concerte a Ateneului Roman, Orchestra Filarmonicii “George Enescu”, dirijata de-a lungul anilor de muzicieni exceptionali, cum ar fi George Georgescu si Constantin Silvestri, sustine in prezent aproximativ 300 de concerte pe an, inclusiv cele sustinute de Corul Academic, Orchestra de Camera, alte formatii camerale si solisti.

Inca de la primele concerte sustinute peste ocean, in anii 1920, Orchestra Filarmonicii din Bucuresti a castigat un renume international, confirmat de turneele recente efectuate in majoritatea tarilor europene, precum si prime aparitii in sali de concert din Corea, Singapore si Japonia. Un mare numar de muzicieni romani si fosti membri ai orchestrei evolueaza astazi in cele mai importante orchestre din lume.

In ultimul timp, Orchestra Filarmonicii si Ateneul Roman s-au contopit in mintea publicului si a muzicienilor. Fiind o singura entitate, au putut dovedi ca reprezinta un element activ pentru reintegrarea europeana a Romaniei.

Discografia Filarmonicii cuprinde inregistrari istorice, unele apartinand lui George Enescu, precum si simfoniile lui Beethoven dirijate de George Georgescu si opera completa a lui Enescu, dirijata de Cristian Mandeal.

Spune-ti parerea

Regenerare cod
Copyright © 2001-2025, iMedia Plus Group. Toate drepturile rezervate. Contact | Termeni si conditii