Cauta:
in

Teatrul Maria Filotti

Categorii: Teatre
Adresa: Str. Mihai Eminescu, nr. 2, 810026, Braila
Telefon: 0239-613930
Fax: 0239-613958
Web: http://www.tmf.ro/

Descriere

Teatrul Maria Filotti din Braila este o institutie de prestigiu a teatrului romanesc, avand o traditie de 150 de ani, dintre care 50 de ani de activitate permanenta. Cladirea teatrului a fost construita in jurul anului 1850 si este azi un monument de arhitectura, aflat pe lista cladirilor care fac parte din patrimoniul cultural national.
Prima referire oficiala despre o manifestare teatrala la Braila, o consemneaza ziarul local „Mercur” in 1840. Urmeaza o perioada bogata in reprezentatii teatrale sustinute de trupele de teatru ale lui Costache Halepliu, Mihail Pascaly, Fani Tardini, Costache si Iorgu Caragiale, Theodor Theodorini, Alexandru Davilla, Aristizza Romanescu, Matei Millo, Constantin Tanase.
Pe tot parcursul secolului XIX, personalitati de prestigiu ale artei europene au oferit reprezentatii publicului brailean: Adelina Patti, Bianca Bianchini, Sarah Bernhardt, Ernesto Rossi, saliapin, George Enescu.
Construit in jurul anului 1850, Hotelul Rally reunea teatru, hotel, club, restaurant, cinematograf, arena de vara, cofetarie. Teatrul Rally, inaugurat la 11 decembrie 1895, a gazduit prestigioase trupe din tara si din strainatate. Aici au debutat Hariclea Darclée in 1881 si Maria Filotti in 1905. Teatrul Rally va fi cedat de proprietarul sau - Dumitru Ionescu, fost primar al Brailei – Primariei orasului prin testamentul datat noiembrie 1910, care incheie cu urmatoarele cuvinte: „Celor ce se vor folosi de ajutorul ce le las prin acest legat, le recomand din inima iubire de dreptate si adevar si mai presus aplicatiunea la munca neintrerupta si cinstita, ca numai in aceasta eu am gasit mai multa multumire in viata mea. Mila catre cei nenorociti si suferinzi si dragoste desavârsita catre religie si neam.”
in acest locas, la 15 aprilie 1949, se infiinteaza Teatrul de Stat Braila – Galati. Primul spectacol prezentat publicului a fost "La Ilie Bun si Vesel" de Ion Damian, regia Victor Bumbesti. Din 1954 teatrul ia denumirea de Teatrul de Stat Braila, iar in 1969 teatrul primeste numele actritei Maria Filotti.
Maria Filotti...
Maria Filotti, una dintre cele mai apreciate actrite române ale secolului XX, s-a nascut la 4 octombrie 1883, in comuna Batogu, judetul Braila. Urmeaza cursuri de teatru la Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica unde o are profesoara pe Aristizza Romanescu. "Vesnic sunt nemultumita de mine" - sunt cuvintele pe care le-a pus la baza unei cariere stralucite o actrita uluitoare prin talent, daruire, spirit analitic, inteligenta, prestanta si devotament desavârsit. A jucat in 167 de piese dintre care in 45 a detinut roluri principale. Creatiile sale din "Hedda Gabler" de H. Ibsen, "Pescarusul" de A. P. Cehov, "O femeie fara importanta", "Evantaiul doamnei Windermere", "Sotul ideal" de O. Wilde, "Dama cu camelii" dupa A. Dumas, „Anna Karenina” dupa L. Tolstoi, „O noapte furtunoasa” de I.L.Caragiale au ramas in galeria rolurilor memorabile ale teatrului românesc. A fost membra in Comitetul International al Societatii Universale de Teatru, societara de onoare a Teatrului National din Bucuresti si, timp de treizeci de ani, profesoara la Conservatorul de Arta Dramatica.

Spune-ti parerea

Regenerare cod
Copyright © 2001-2025, iMedia Plus Group. Toate drepturile rezervate. Contact | Termeni si conditii