Teatrul National Marin Sorescu

Categorii: | Teatre |
---|---|
Adresa: | Str. A.I. Cuza, Nr. 11, Craiova |
Telefon: | 40.251.415.363 |
Descriere
Teatrul Naţional Craiova ocupă un loc special în istoria teatrului românesc.Înfiinţat în 1850, a continuat să funcţioneze, în ciuda tuturor turbulenţelor din istoria ţării noastre. În primele decenii de existenţă Teatrul Naţional a realizat numai spectacole muzicale şi vodeviluri. După 1900, accentul este pus pe spectacolele dramatice, în principal peclasicii dramaturgiei universale, cu precădere Shakespeare şi Molière. În 1956 a fost angajată aici o întreagăpromoţie de actori ce tocmai absolviseră Academia de teatru din Bucureşti, împreună cu profesorul lor , regizorul Vlad Mugur. Ei aveau să devină peste ani, generaţia de aur a teatrului românesc. Spiritul de echipă s-a manifestat cu o energie creatoare extraordinară, împrospătând mijloacele de expresie ale regiei şi interpretării.O voce stranie, ca un ţipăt, se aude strigând în mod repetat. În vreme ce suntem uluiţi de succesiunea de scene îngrozitoare şi ciudate, tragedia ne captează în întregime. Răzbunarea sângeroasă a eroilor Romei antice a revenit cu succes la viaţă în România modernă.
(Asashi Shimbun, Tokyo, 1992)
Anii 1989-2004 au constituit un moment artistic deosebit, prin colaborarea cu regizorul Silviu Purcărete care a realizat aici şase spectacole excepţionale, primite favorabil atât de critica teatrală cât şi de public.Aceste spectacole, prezentate în peste 80 de turnee şi festivaluri internaţionale, au fost recompensate cu numeroase premii naţionale şi internaţionale. Dar, în aceeaşi perioadă de timp, trupa alcătuită din peste 150 de artişti şi tehnicieni, a colaborat şi cu alţi regizori prestigioşi – Vlad Mugur, Tompa Gabor, Mihai Măniuţiu, Mircea Cornişteanu, Claudiu Goga, Laszlo Bocsardi – propulsând astfel Teatrul Naţional din Craiova într-o poziţie privilegiată în cadrul teatrului românesc şi internaţional (115 turnee în 48 de ţări.). Acest teatru este primul din Europa de Est care a devenit membru al Convenţiei Teatrale Europene.
"TEATRUL DIN CRAIOVA A ADUS ATÂTA FANTEZIE ŞI FORŢĂ, BUCURIE ÎN INTERPRETARE ŞI UIMITOARE INTELIGENŢĂ, ÎNCÂT CHIAR PROFESIONIŞTII DIN TEATRU, OBOSIŢI DE ATÂTEA CĂUTĂRI, VIBREAZĂ DE EMOŢIE, CA DUPĂ O INFUZIE BRUSCĂ DE ADRENALINĂ. "
(Zeit Magazin, iunie 1993, Germania)
Spune-ti parerea