Brokerii estimeaza rulaj scazut al titlurilor de stat la BVB, fara market-makeri

Marti, 29 Iulie 2008

Titlurile de stat din 26 de emisiuni care vor fi listate din 4 august pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vor avea nevoie de timp pentru a deveni lichide, ca orice instrument nou, mai ales in lipsa unor market-makeri, spun brokerii din piata chestionati de NewsIn.

"Titlurile sunt listat prost, pentru ca fara market-maker lichiditatea va fi minima. Ministerul Economie si Finantelor ar fi trebuit sa vorbeasca cu doua-trei banci mari care sa devina market-makeri", a declarat presedintele casei de brokeraj WBS Romania, Cristian Sima.

Market-maker-ul reprezinta un participant individual care este desemnat de catre o bursa sa mentina lichiditatea  si continuitatea in procesul de tranzactionare a unui instrument financiar. El este interesat de obtinerea unui profit avand rolul de a stabili pretul instrumentelor tranzactionate.

Market-makerii sunt obligati, chiar daca nu exista investitori interesati, sa tranzactioneze, sa coteze in permamenta bid-ul si ask-ul (oferta si cererea) pentru fiecare instrument financiar desemnat, sa actualizeze preturile, incheind de asemenea tranzactii la preturile introduse.

 "La prima vedere, e posibil sa fie nevoie de o anumita perioada pentru ca aceasta piata sa devina lichida", a comentat directorul general adjunct al Broker Cluj, Adrian Ceuca

Totusi, el mizeaza pe o lichiditate mai mare decat in cazul pietei futures de la BVB.

"Sunt instrumente foarte importante care, pe de-o parte, permit investitorilor institutionali sa gaseasca mai usor contraparte si, pe de-alta parte, persoanele fizice vor putea tranzactiona mult mai usor si nu prin intermediul altora", a mentionat Ceuca.

Cu toate acestea, valoarea mare a principalului unui titlu de stat, de 10.000 lei, ar putea descuraja investitorii mici.

Luni, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca 26 de emisiuni de obligatiuni cu cupon fix, care nu si-au atins maturitatea, in valoare de 8 miliarde lei, vor fi listate din 4 august la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Listare mai eficienta printr-o emisiune noua, de valoare mare

"Listarea titlurilor de stat se facea inteligent printr-o emisiune mare a ministerului, pe care s-ar fi batut si bancile si clientii. Totodata, Finantele ar fi castigat din listarea directa pe Bursa pentru ca ar fi obtinut o dobanda mai mica", a spus Cristian Sima.

De altfel, seful WBS Romania nu este singurul care vorbeste de necesitatea unor emisiuni de titluri de stat direct pe bursa, miscare care ar stimula lichiditatea.

"Ar fi salutar sa apara noi emisiuni de titluri de stat, eventual unele primare sa se faca direct pe Bursa, ceea ce ar ajuta la o lichiditate mai buna", considera Alin Brendea, vicepresedintele Prime Transaction.

Si directorul general adjunct al Broker Cluj, Adrian Ceuca, ia in calcul noi oferte din partea ministerului, care sa asigure lichiditata acestei piete.

Titlurile de stat cu scadente indepartate, cele mai cautate

"Daca ministerul ar scoate titluri cu scadenta de zece ani, cu o dobanda de 10%, s-ar vinde ca painea calda, pentru ca nu crede nimeni ca va ramane dobanda cheie la 10% in urmatorii zece ani. Dar nu stiu cine va vinde aceste titluri, poate doar cineva care are nevoie disperata de lichiditati", a mai spus Cristian Sima.

De altfel, Vosganian a spus luni ca Ministerul Economiei si Finantelor, desi are si emisiuni cu maturitate pana la 12 ani, cum este cazul titlurilor emise in 2005 si scadente in 2020, este precaut, in conditiile in care, pentru emisiunile de titluri de stat cu o perioada mai mare de 6-10 ani, dobanda nu este cea pe care si-o doreste.

De la inceputul anului 2007, Finantele au emis pe piata primara 25 de serii de titluri de stat de tip benchmark (obligatiuni), in valoare de 6,45 miliarde lei. Emisiunile au maturitati cuprinse intre 3 si 10 ani, iar cuponul variaza de la 6% la 8,25%.

Tranzactionarea titlurilor de stat pe piata reglementata a BVB se va face dupa transferul acestora din sistemul SaFIR al BNR in sistemul RoClear al Depozitarului Central. Transferul va fi de tip "free of payment" (fara plata) si se va realiza fara schimbarea proprietatii.

Astfel, tranzactiile cu titluri de stat pe piata secundara vor fi decontate de Depozitarul Central, dar sistemul SaFIR va ramane depozitarul acestora. Pentru tranzactionarea titlurilor de stat se va utiliza mecanismul fara prevalidare a instrumentelor financiare, respectiv sistemul de conturi globale.

"Titlurile se vor tranzactiona pe cont global, ceea ce inseamna ca intermediarii vor tranzactiona pe un singur cont in functie de cererile de vanzare - cumparare ale clientilor", a explicat vicepresedintele Prime Transaction, Alin Brendea.

Pana in prezent, conturile globale au fost active numai pentru emitentii de la categoria Internationala a BVB, mai exact, pentru titlurile Erste Bank (EBS), listate in februarie.

Tranzactionarea titlurilor de stat va fi similara cu cea a obligatiunilor. Astfel, pretul la care se vor tranzactiona aceste instrumente cu venit fix va cuprinde dobanda aferenta perioadei de detinere.

"Practic, daca vindem un instrument cu venit fix, renuntam si la dobanda aferenta perioadei de detinere", a explicat Alin Brendea.

Spune-ti parerea

Regenerare cod
Copyright © 2001-2025, iMedia Plus Group. Toate drepturile rezervate. Contact | Termeni si conditii