Listarea actiunilor Erste la BVB va spori lichiditatea pietei

Actiunile bancii austriece Erste s-au apreciat miercuri cu 4,08% si respectiv 5,21% la Bursele din Viena si Praga, in asteptarea debutului tranzactionarii de joi pe Bursa de la Bucuresti.
Piata se asteapta ca listarea Erste sa-i aduca un plus de lichiditate, in pofida turbulentelor internationale, sustin analisti citati de NewsIn.
Titlurile Erste Bank vor debuta joi la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a treia piata pe care sunt listate, dupa bursele din Viena si Praga (Wiener Borse si Burza Cennych Papiru Praha), si vor avea ca pret de referinta cotatia de inchidere din 13 februarie de la Bursa de la Viena. Aceasta a fost de 38,27 euro/ actiune.
Actiunile bancii se vor tranzactiona la categoria actiuni internationale de la BVB, sub simbolul EBS, conform ultimelor modificari ale Codului Bursei, citeaza NewsIn.
Lichiditatea BVB este mult mai scazuta decat cea de pe piata vieneza si decat cea de pe bursa de la Praga. Pe 12 februarie, de exemplu, Bursa de la Bucuresti a inregistrat o lichiditate de 9,55 milioane euro, in vreme ce la Praga au avut loc schimburi de 101 milioane euro, iar la Bursa din Viena - de 623 milioane euro.
Listarea Erste va aduce un plus de lichiditate la BVB
Listarea Erste Bank - actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR) - pe piata romaneasca de capital va atrage noi investitori locali si nu va diminua lichiditatea de pe celelalte burse unde banca este deja listata, declara la mijlocul lunii ianuarie directorul executiv al BCR, Manfred Wimmer.
"Vom oferi investitorilor de pe piata romaneasca posibilitatea de a-si diversifica portofoliul cu titluri ale unei companii straine si, de asemenea, vom da posibilitatea actionarilor romani ai Erste, care sunt salariati ai BCR, sa-si tranzactioneze la Bucuresti titlurile detinute", a spus Wimmer.
Directorul executiv al BCR a respins, insa, posibilitatea ca listarea la Bucuresti sa aduca o "splitare" a lichiditatii.
"Nu cred ca va fi ceva spectaculos, insa va fi un plus si pe segmentul lichiditatii. E posibil ca lucrul acesta sa fie mai evident dupa o saptamana, doua de la inceperea tranzactionarii pentru ca este un mecanism nou prin care se cumpara actiunile si va fi nevoie macar de cateva sedinte de acomodare cu noutatea tehnica. Lichiditatea ar trebui sa vina dinspre cei care detin actiuni Erste in Romania, dar si aici va fi important sa se afle ca este tranzactionata, sa se vada un pret", a declarat pentru NewsIn, directorul de operatiuni al Prime Transaction, Alin Brendea.
Un alt avantaj al titlurilor Erste este dat de stabilitatea acestora, a apreciat Wimmer, iar aceasta va atrage interesul investitorilor care prefera riscuri mai putine, precum fondurile de pensii.
"Erste va aduce cu siguranta lichiditate, probabil asta e si motivul listarii in conditii vitrege. Probabil nu vor fi volume foarte mari in primele zile, insa, daca ne uitam la Transgaz, unde incepand cu 1 februarie au putut sa isi vanda actiunile cei despagubiti vedem ca, intr-adevar in primele zile nu au fost volume deosebite, dar apoi au hotarat sa isi marcheze banii, chiar daca preturile au scazut. Poate in primele zile va fi mai greu pentru ca sistemul in sine este mai greoi", a declarat pentru Newsin, Florin Catinas, broker WBS Romania.
Catinas considera ca aceasta va fi si o modalitate mai simpla pentru fostii actionari ai BCR care si-au schimbat actiunile pe titluri Erste si care vor sa le vanda.
Actiunile Erste Bank (ERST) au inchis sedinta de marti de pe Bursa de la Viena la cotatia de 38,27 euro, dupa ce in vara titlurile bancii se tranzactionau in jurul valorii de 60 euro.
"Vizavi de pretul din vara pe care detinatorii de actiuni Erste l-au retinut, momentan pretul este semnificativ mai jos si poate sa ii faca sa mai astepte o eventuala revenire a cursului. Oricum, lichiditatea Erste va fi in general un lucru pozitiv, dar mai evident pe masura ce trece timpul", a mai spus Alin Brendea.
BCR - primul market-maker pentru titlurile Erste
BVB a autorizat, luni, Banca Comerciala Romana (BCR) ca participant si formator de piata (market-maker) pentru titlurile Erste.
Potrivit codului Bursei, market maker-ul (formatorul de piata) este un participant care se angajeaza sa asigure lichiditatea pietei pentru un instrument financiar tranzactionat pe piata reglementata la vedere, folosindu-se de propriul capital, si mentine oferte ferme de cumparare si vanzare in nume propriu.
Presedintele si directorul BVB, Stere Farmache, declara la inceputul lunii ianuarie, ca institutia "market-maker-ului" se va lansa cel mai probabil in februarie si va fi destinata mai degraba pietei la vedere (spot).
De asemenea directorul BVB pentru piete reglementate, Petra Alexandru, declara la sfarsitul lunii ianuarie ca BCR ar putea fi primul market-maker pentru actiunile Erste, listate incepand cu 14 februarie la Bursa de la Bucuresti, intrucat este singurul participant care a solicitate calitatea de formator de piata pentru titlurile bancii austriace.
Banca Comerciala Romana (BCR) va beneficia ca formator de piata de avantajul unei reduceri a comisioanelor de tranzactionare cu 30% fata de intermediarii obisnuiti.
In acelasi timp, formatorul de piata trebuie sa respecte conditiile si parametrii impusi de BVB. Astfel, un market maker va trebui sa asigure un volum minim corespunzator ofertei ferme de vanzare si cumparare de cel putin 200 de actiuni. De asemenea, nu va putea obtine un profit (spread) mai mare de 1%, din diferenta cotatiilor de vanzare si cumparare, iar perioada maxima de mentinere a unei cotatii ferme in piata este de 70% din durata unei sedinte bursiere.
"Sigur ca Erste va incerca prin BCR sa asigure o piata ordonata, chiar daca vor fi excese sau incercari de excese acolo", a spus Florin Catinas.
La Bucuresti titlurile Erste vor avea cel mai scurt program de tranzactionare
Listarea pe piata de la Bucuresti va da posibilitatea unui investitor roman care vrea sa cumpere actiuni Erste sa introduca ordinul la un intermediar din Romania, urmand ca actiunile sa fie cumparate de pe celelalte doua piete si sa fie decontate prin intermediul Citibank.
Titlurile Erste vor avea la Bucuresti cel mai scurt program de tranzactionare, in timp ce la Viena si Praga orarul prelungit al burselor poate da ocazia unor decalaje usoare intre cotatiile actiunilor bancii austriece.
La Bursa de la Bucuresti se tranzactioneaza in mod continuu putin peste patru ore, de la 10 la 14:15, cu o predeschidere de jumatate de ora si o preinchidere de 15 minute, pana la 14:30, in vreme ce Bursa de la Viena are un program prelungit, de aproape opt ore si jumatate, intre 9:15 si 17:35 CET (10:15 si 18:35 ora Romaniei), iar la Praga, listarea titlurilor are loc intre 9:25 si 16:00 CET (10:25 si 17:00 ora Romaniei).
"Decalajele legate de programul diferit de functionare al celor trei burse nu vor fi foarte mari momentan, pentru ca la Bucuresti se plateste cu banii jos (full amount) si astfel diferentele vor fi mici. Poate ar exista o volatilitate mai pronuntata, daca ar exista posibilitatea cumpararii in marja, cum este la Viena, acolo unde efectul de levier ii indeamna foarte mult pe investitori", a precizat Florin Catinas.
Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, se va lista la Bursa de Valori Bucuresti prin modalitatea passporting-ului, care nu presupune publicarea unui prospect sau majorarea capitalului social.
Listarea prin "passporting" implica aprobarea de catre autoritatea de supraveghere a pietei din tara de origine a emitentului (Austria, in cazul Erste Bank) a unui prospect care sa fie acceptat de autoritatea altui stat membru al Spatiului Economic European (Uniunea Europeana, Islanda, Lichtenstein si Norvegia) ca suport al unei oferte publice sau pentru admiterea la tranzactionare a titlurilor pe o piata reglementata, potrivit definitiei publicate pe pagina de internet a London Stock Exchange. Notiunea de "passporting" a fost introdusa printr-o directiva europeana, cu scopul de a stimula formarea unei piete europene unice a serviciilor financiare.
Pe piata de capital din Bucuresti vor fi listate toate cele aproximativ 316,28 milioane de actiuni emise de Erste Bank, care sunt acum tranzactionate pe pietele de la Viena si Praga. Erste are un capital social de 632,58 milioane euro.
Spune-ti parerea