Criza financiara nu-i opreste pe romani de la cheltuielile de Craciun

Desi aproape jumatate dintre romani isi planifica pentru perioada sarbatorilor cheltuieli mai mari decat anul trecut, manifestand totusi un comportament mai prudent in ceea ce priveste cumparaturile, impulsivitatea fiind atenuata de asteptarile economice negative, potrivit unui studiu despre tendintele de consum la sfarsit de an, publicat miercuri de compania de cercetare de piata Deloitte.
"45% dintre romani se asteapta la o deteriorare economica in 2009. Cu toate acestea, doar o parte dintre ei cred ca puterea lor de cumparare va scadea fata de anul trecut, chiar daca simt deja impactul crizei financiare, care la momentul realizarii studiului era inca la inceput. Intr-un mediu economic sumbru, 45% dintre romani vor sa isi majoreze cheltuielile de sarbatori", afirma analistii Deloitte.
Specialistii iau in calcul o doza de incertitudine privind intentia de a anticipa nivelul cumparaturilor de Craciun, trasatura caracteristica pentru aceasta perioada de instabilitate a mediului economic.
"Oricare ar fi intentiile de achizitii declarate astazi [studiul a fost realizat in ultima saptamana din septembrie si prima saptamana din octombrie] in acest an o mare parte din deciziile de achizitii vor fi luate, fara indoiala, in ultimul moment, in baza perceptiilor privind mediul economic pe ansamblu si potentialul sau impact", explica analistii.
Europenii din regiunea vestica manifesta mai multa precautie in ceea ce priveste cheltuielile in perioada sfarsitului de an. Potrivit studiului, 60% dintre europeni se asteapta la un declin economic si la scaderea puterii de cumparare anul viitor, iar 40% dintre respondenti si-au declarat chiar intentia de a-si limita cheltuielile de sfarsit de an pentru cadouri. Jumatate dintre participantii la studiu afirma ca isi vor stabili un buget pentru cumparaturile de sarbatori, principala preocupare a consumatorilor legata de cheltuielile din perioada respectiva fiind scumpirea alimentelor si a energiei.
"Concluzia generala este ca Europa de Vest este din ce in ce mai axata pe economisire, in timp ce tarile din Europa de Est, inclusiv Romania, se axeaza pe cheltuieli, pentru ca aceasta regiune nu a simtit inca din plin impactul crizei internationale actuale", se arata in raportul Deloitte.
Pentru prima data in istoria acestui studiu, ajuns la cea de-a 11-a editie, majoritatea europenilor manifesta o tendinta de a-si controla cheltuielile, unul din doi respondenti urmand sa isi stabileasca un buget pentru cumparaturile de la sfarsitul anului, fata de un raport de unul din trei, in 2007.
Romanii devin, de asemenea, mai precauti, 48% urmand sa isi stabileasca astfel de bugete, fata de 37% anul trecut.
"Acest studiu arata ca proverbialul apetit al romanilor pentru cumparaturi, desi se mentine ridicat, se reorienteaza treptat catre o abordare mult mai matura. [...]Este un mesaj important pentru operatorii de retail. Consumatorii vor produse folositoare, dar vor in acelasi timp sa profite si de oferte speciale. In plus, inainte de achizitii cauta cat mai multe informatii si vor sa obtina cel mai bun raport calitate - pret", spune presedintele Deloitte Romania, George Mucibabici.
Potrivit analistilor, companiile de retail ar trebui sa isi concentreze atentia asupra ofertelor speciale si a cumparaturilor realizate in perioadele anterioare si post-sarbatori, care vor atrage 78% din totalul cumparaturilor din Romania. In plus, nu ar trebui igonart faptul ca 77% dintre romani se orienteaza catre supermarket-uri pentru cumpararea cadourilor.
Contrar tendintei din Europa, majoritatea romanilor (69%) prefera marcile premium si nu sunt interesati de magazinele cu discounturi.
Totusi, romanii sunt atenti la metodele de productie si tarile de provenienta, aceste doua aspecte determinand deciziile de cumparare a 56%, respectiv 66% dintre respondenti. Disponibilitatea de a plati mai mult pentru aceste beneficii caracterizeaza 73% dintre consumatorii romani, fata de 57% dintre europeni.
In topul listei de cadouri se afla imbracamintea si incaltamintea. In ceea ce-i priveste pe adolescenti romanii, primele doua preferinte de cadouri sunt computerele sau laptop-urile si telefoanele mobile, tendinta caracteristica pentru toata zona est-europeana. In randul copiilor, jucariile electronice castiga teren, cu toate ca si cele traditionale isi mentin popularitatea.
In ceea ce priveste modalitatea de cumparare, studiul releva faptul ca Internetul a inceput sa fie un mediu tot mai folosit de catre romani pentru a compara preturi si pentru a obtine cat mai multe informatii inainte de a face o achizitie.
Topul primelor trei cadouri achizitionate online in Romania include cartile (39%), bijuteriile sau ceasurile (24%) si MP3 Playerele sau iPod-urile (21%).
Studiul privind cheltuielile de sarbatori, aflat la a 11-a editie, a fost realizat in 16 state europene, in Africa de Sud si Statele Unite. Pentru Romania, Slovacia si Ucraina aceasta este prima editie. Informatiile au fost adunate prin Internet, iar in Romania au fost intervievate 618 persoane.
Deloitte Romania a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 30,8 milioane euro in anul fiscal iunie 2007 - mai 2008, in crestere cu 25% fata anul fiscal 2007. Compania furnizeaza servicii de audit si fiscale, consultanta financiara si servicii de evaluare a riscului, cu ahutorul unei echipe de aproape 500 de romani si expati.
Spune-ti parerea