Plafonul pentru achizitiile publice fara licitatie a fost majorat la 30.000 euro

Plafonul pentru achizitiile publice fara licitatie a crescut de la 15.000 euro la 30.000 euro. Fenomenul conduce la reducerea birocratiei, insa face loc si unor posibile abuzuri.
Dublarea plafonului pana la care autoritatile pot face achizitii publice poate fi avantajoasa pentru mediul de afaceri, deoarece determina reducerea birocratiei si, implicit, a timpului necesar finalizarii unei astfel de tranzactii, este de parere Gabriel Biris, avocat specializat in drept fiscal.
"Creste insa si riscul de frauda. Am vazut ca banul public este cheltuit cu destul de multa larghete de autoritati. Ce costa astazi 15.000 euro, de maine va costa 30.000 euro", a completat Gabriel Biris.
In acelasi timp, masura este una fireasca intr-o tara europeana si poate determina fluidizarea mediului de achizitii publice. "Sincer, intr-o tara normala, ar fi o actiune normala. Sa fim realisti, o achizitie de 30.000 euro prin incredintare directa, pare a fi in regula. Dar nu stiu cat este de normal in Romania", a opinat analistul financiar Constantin Rudnitchi.
Dublarea plafonului pentru achizitiile publice fara licitatie ar putea ridica, totodata, si mai multe semne de intrebare, referitor la gestionarea corecta a banilor publici.
"Poate fi binevenita pentru fluidizarea mediului de achizitii publice, dar nu cred ca e bine acum, pentru ca ar ridica suspiciuni. Este un Guvern in schimbare si fiecare guvern a avut clientii lui, chiar daca acestia sunt clienti mici, la 30.000 euro", a adaugat Rudnitchi.
Pareri (5)
Spune-ti parerea